Friday 6 June 2014

SEMPERIT SUSU

Assalamualaikum semua..

Ni kiranya entry pertama saya bagi tahun 2014 lah kan. Sayang le pulak bila alamat blog yang dulu tak boleh dipakai lagi. Macam tu lah saya, banyak benda yang saya buat kejap je bersemangatnya. Habis dah senarai follower yang lama-lama tu. Tapi mujur juga saya sempat save entry lama dulu sebelum delete blog lama. So, bila saya bina yang ini saya just import blog saja lah. 

Saya berharap dengan usia yang makin meningkat ni pengisian dalam blog saya ni memberi manfaat kepada pembaca yang sudi singgah. Manalah tahu dengan izin Allah, ilmu yang saya share dalam blog ni boleh beri sedikit bekalan pahala pada saya jika sudah tiada nanti. 

Tetiba sedih pulak.. :)

Okey lah, hari ni saya nak share satu biskut yang sangat femes ni. Kalau hari raya biskut ni mesti ada. Ada yang panggil biskut Dahlia..ada yang panggil Semperit. 

Actually ni first time saya buat biskut ni..tapi makannya dah banyak kali lah. Cuti sekolah baru-baru ni permintaan anak saya supaya kami buat aktiviti membaking dan mengkokies ni macam selalu. Ye lah..nak berjalan-jalan ayah deme sibuk. So ini je lah aktiviti kami.

Resepinya saya ambil dari blog reenkhan 


250gm buttercup
1/2 tin susu pekat (saya guna jenama Gold Coin)
100gm tepung ubi
450gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :

- Buttercup dan susu pekat dipukul sehingga sebati tapi jangan pukul lama sangat nanti biskut tu kembang.
- Saya masukkan juga esen vanilla.
- Masukkan tepung jagung dan tepung ubi yang telah diayak sedikit demi sedikit.
- Masukkan dalam acuan. Terpulang lah tapi saya guna acuan buat tart je. Kak Reen dia guna acuan semperit pecah 15. Naik sangat cantik.
- Bakar pada suhu 150c dalam 15-20 minit. Guna api bawah saja. Ini terpulang pada oven masing-masing sbb klu oven saya dia cepat garing so saya rendahkan suhu dan cepatkan sikit masa tu.

Kesimpulannya, saya tak puas hati sangat cubaan pertama saya ni. Saya nak try buat lagi guna acuan lain pula lain kali. 



No comments:

Post a Comment

komen anda dialu-alukan...tp jagalah sama hati yang membacanya ;)