Tuesday 5 June 2012

Ayam Kicap Jintan Lada Putih

Lunch saya hari ni...
Resepi saya ambil dari blog Kak Melley Mey. Tq!

 

Resepinya :

1/2 ekor ayam - potong kecil dan bersihkan, toskan.
4 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
2 inci halia *  (bahan * ditumbuk lumat)
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu teh jintan manis #
1 sudu teh lada putih biji # (bahan # dikisar kering)
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 bunga cengkih
sedikit air
gula (optional)
garam secukup rasa
minyak masak

Campuran Sos :

3 sudu besar kicap pekat ABC
3 sudu besar kicap pekat manis biasa
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos cili

 Sayuran :

sedikit bunga kobis (Saya pun gantikan dengan capsicum hijau)
sedikit brokoli (Saya gantikan juga dengan bawang besar macam Kak Diana buat)
1/2 batang lobak
1 biji tomato - belah 6

 Cara Memasak :

  1. Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya...perap 10 minit dan goreng 3/4 masak, angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali dan gunakan lebih kurang 3 sudu  besar lebihan minyak tadi dan tumis rempah 3 sekawan (kayu manis, lawang dan cengkih) dan diikuti bahan yang ditumbuk, kacau biar naik bau sebentar.
  3. Masukkan cili kering, lada sulah dan jintan yang dikisar tadi.
  4. Masukkan kesemua bahan sos dan kacau rata sebentar, masukkan sedikit air jika perlu.
  5. Masukkan ayam dan kacau rata sebentar.
  6. Akhir sekali masukkan sayuran, kecuali tomato.  Seimbangkan rasa.
  7. Tutup api dan masukkan tomato yang dibelah tadi, gaul rata.  Sedia untuk dihidangkan.

 

No comments:

Post a Comment

komen anda dialu-alukan...tp jagalah sama hati yang membacanya ;)