Resepi saya ambil dari blog Kak Melley Mey. Tq!
Resepinya :
1/2 ekor ayam - potong kecil dan bersihkan, toskan.
4 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
2 inci halia * (bahan * ditumbuk lumat)
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu teh jintan manis #
1 sudu teh lada putih biji # (bahan # dikisar kering)
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 bunga cengkih
sedikit air
gula (optional)
garam secukup rasa
minyak masak
Campuran Sos :
3 sudu besar kicap pekat ABC
3 sudu besar kicap pekat manis biasa
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos cili
Sayuran :
sedikit bunga kobis (Saya pun gantikan dengan capsicum hijau)
sedikit brokoli (Saya gantikan juga dengan bawang besar macam Kak Diana buat)
1/2 batang lobak
1 biji tomato - belah 6
Cara Memasak :
- Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya...perap 10 minit dan goreng 3/4 masak, angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali dan gunakan lebih kurang 3 sudu besar lebihan minyak tadi dan tumis rempah 3 sekawan (kayu manis, lawang dan cengkih) dan diikuti bahan yang ditumbuk, kacau biar naik bau sebentar.
- Masukkan cili kering, lada sulah dan jintan yang dikisar tadi.
- Masukkan kesemua bahan sos dan kacau rata sebentar, masukkan sedikit air jika perlu.
- Masukkan ayam dan kacau rata sebentar.
- Akhir sekali masukkan sayuran, kecuali tomato. Seimbangkan rasa.
- Tutup api dan masukkan tomato yang dibelah tadi, gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
komen anda dialu-alukan...tp jagalah sama hati yang membacanya ;)