Sunday 8 April 2012

Daging Halia Masak Kicap

Salam...
Terpaksa menaip laju-laju sbb hari nih baru dapat bukak laptop dan ada 2 entry yg nak diletakkan dlm blog ni. Wah gitu la kan..busy sesangat la konon nya.

Nak share satu resepi sonang yang selalu saya masak kalau ada stok daging kat umah. Sumber resepi dah tak ingat. Maaf ye sbb dari dulu saya guna resepi ni so dah tak ingat dapat dari mana.


Bahan :

1 kg daging (mesti empuk tau)
2 inci halia
5 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan minyak bijan
 Sedikit kacang pis atau mix vege 
Gula 
Garam

Method :
  • Potong daging nipis-nipis dan cuci
  • Perapkan dengan lada hitam, sos tiram dengan kicap pekat
  • Panaskan kuali dan tumis halia, bawang putih sehingga naik bau
  • Masukkan daging yang telah diperap tadi
  • Masukkan gula, garam serta minyak bijan
  • Biarkan mendidih
  • Setelah daging empuk, masuk pula kacang pis/mix vege dan hirisan bawang besar

Siap...!

No comments:

Post a Comment

komen anda dialu-alukan...tp jagalah sama hati yang membacanya ;)