Friday 23 December 2011

Bergedil

Bergedil

Antara menu saya lunch hari ni..bergedil. Kalau beli kat luar nih..kalu bergedil saiz besar ni mau dah kena RM1 sebiji nih. Bagus buat sendiri kan..makan lak kalau ada soto...huissh..terangkat mak! Senang jer tuan-tuan dan puan-puan..mula-mula ambil kertas dan pen ye...salin..(hahaha mcm le ko sorg je tau buat bergedil Pn. Ila oi..)

Saya punya resepi ni main taruk-taruk campak-campak jer..camner cenggitu? tak der sukatan tepat, main kejap-kejap rasa..tak cukup itu..tambah..tak cukup ini tambah kemudian lak.mmg tak pro saya nih.

Resepinya : (sementara anak tgh tido nih...tido ye sayang-sayangku..lama sikit ummi main internet muahaaha!)
  • Kentang..dalam 5 biji yang besar tu..
  • Lada sulah
  • Lada hitam yang ditumbuk
  • Bawang goreng..tak pun goreng sekejap bawang merah tu tapi jgn le garing sangat sbb nanti nak goreng lagi dgn bergedil.
  • Kalau ada isi ayam atau daging cincang lagi bagus..toskan airnya ye...
  • Garam
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • Telur
Potong kentang secara dadu besar dan goreng hingga bertukar keemasan.

Gaul dengan garam masa tengah panas-panas tu.

Then, lenyek/tumbuk kentang tadi guna lesung batu sampai boleh jadi doh.

Masukkan adunan kentang tadi dalam bekas lain, masukkan lada sulah, lada hitam.

Masukkan isi daging atau ayam..pastikan airnya betul-betul dah ditos. Nanti bergedil tu pecah.

Gaul sekali dengan bawang goreng, hirisan daun sup dan daun bawang.

Gaul sampai sebati dan jadi satu doh. Saya kalau time nih nak tau bergedil tu dah sedap ke tak..saya rasa sikit mesti adunan tu ada rasa cam 'cikedis'..tau tak 'cikedis' tu apa? ala..cam jajan tu..kalau tak, tambah le apa yg patut ok.

Ambil adunan tadi tu sikit..buat bulat sebesar yang kita suka.

Celup dengan telur..dan gorengkan dalam minyak panas. Make sure minyak tu betul-betul panas ye, kalau tak nanti dia pecah. Guna api perlahan dan jgn goreng lama sgt. Agak-agak ler..




Geramnya kenapa linkwithin saya tak mo keluar? Ada sesapa leh bantu? huhuhu...

2 comments:

  1. As'salam Ila

    memang betul begedil ni sedap makannya dengan soto. k.ct kalau buat bukan sikit2 buat. kena banyak sikit sebab anak2 dah pandai makan begedil ni..hehehe

    selalunya macam tulah kan, anak2 tido masa tu terkejar2 nak duduk depan laptop :)

    ReplyDelete
  2. bergedil ni kalau ratah macam tu je pun sedap...hehehe

    ReplyDelete

komen anda dialu-alukan...tp jagalah sama hati yang membacanya ;)