Assalamualaikum bloggers dan pembaca blog saya ni..
Kelmarin sajalah buat makan-makan ajak famili saya datang umah dan kebetulan juga bapa saudara sebelah En. Wan nak datang rumah ambil opah. So, pagi-pagi En. Wan request lah saya masakkan laksa sarawak. Actually saya tak pernah gemar pun laksa sarawak ni walaupun pernah tinggal kat Sabah bertahun-tahun dan banyak kali berkursus di Sarawak. Seingat saya first time makan masa beli kat bazar ramadhan di Sabah dulu. Pastu terus tak suka sebab rasanya ala-ala macam herba org dalam pantang gitew....
Tapi bila kahwin, ada mak kepada sorang kawan En. Wan ni kalau raya atau apa-apa majlis kat rumah dia mesti ada laksa sarawak. Menariknya, laksa sarawak dia sangat lah sedap! serius sedap. Bila tanya-tanya, dia guna pes segera yang dibeli online. Pastu ada lah dia ckp masuk itu ini sikit nak kasi sedap lagi.
Raya Aidiladha hari tu En. Wan pesan kat sorang kawan dia yang kebetulan nak ke Sarawak, sekali dia beli sampai 4 peket pes laksa sarawak Hj. Manan. Tq lah...jenuh saya mencari resepi melayan tekak suami.
So, tak rugi berkongsi imu yang tak seberapa nih...ini lah laksa sarawak I..hehehe
Resepinya boleh dapat dari peket pes Hj. Manan. Tapi saya ambil dari Kak MaDiHaA
Bahan Untuk Kuah Laksa
1 peket (200g) perencah laksa sarawak Hj Manan
500 gm udang segar ~ dicuci bersih tapi jangan buang kulitnya
1 ketul dada ayam / boleh gantikan dengan kiub ayam
2 batang serai ~ diketuk
500 ml santan atau guna santan kotak 400 ml + 100 ml air
2 liter air biasa
garam secukup rasa
Bahan2 Tambahan Lain
1 peket meehon (400 - 500 gm) ~ dicelur hingga lembut & tos
Taugeh secukupnya ~ dicelur sebentar
Daun ketumbar ~ untuk hiasan
4 biji telur ~ dijadikan telur dadar, digulung & hiris
beberapa biji limau kasturi ~ dibelah 2 & buang biji
Bahan2 Sambal
5 biji cili merah
6 biji cili padi
sedikit belacan
Cara2
1. Jerang 2 liter air bersama2 dengan 1 ketul dada ayam tadi. Tunggu hingga ayam masak. Masukkan pula udang bersama2 dengan kulitnya dan biarkan hingga udang masak. Angkat isi ayam & udang lalu toskan. Ketepikan & tunggu hingga ayam & udang sejuk.
2. Sementara itu.. dalam air rebusan ayam & udang tadi.. masukkan serai yg diketuk serta perencah laksa sarawak Hj. Manan tadi. Kacau rata.
3. Biar hingga kuah mendidih. Masukkan pula garam & santan***. Kacau sentiasa hingga kuah masak. Rasakan kuahnya biar secukup rasa. Tutupkan api.
4. Isi ayam rebus tadi disiat2kan halus2 & kopek kulit udang dan letakkan berasingan semasa menghidang.
5. Sediakan pula sambal dengan menumbuk semua bahan2 sambal.
Cara Menghidang Laksa Sarawak
1. Hidangkan meehun yg dicelur tadi bersama2 dengan isi ayam, isi udang, telur dadar yg dihiris, taugeh yg dicelur dan curahkan kuah laksa secukupnya.
2. Taburkan dengan daun ketumbar, sambal belacan & perahkan limau kasturi. Sedia utk dimakan.
1 peket (200g) perencah laksa sarawak Hj Manan
500 gm udang segar ~ dicuci bersih tapi jangan buang kulitnya
1 ketul dada ayam / boleh gantikan dengan kiub ayam
2 batang serai ~ diketuk
500 ml santan atau guna santan kotak 400 ml + 100 ml air
2 liter air biasa
garam secukup rasa
Bahan2 Tambahan Lain
1 peket meehon (400 - 500 gm) ~ dicelur hingga lembut & tos
Taugeh secukupnya ~ dicelur sebentar
Daun ketumbar ~ untuk hiasan
4 biji telur ~ dijadikan telur dadar, digulung & hiris
beberapa biji limau kasturi ~ dibelah 2 & buang biji
Bahan2 Sambal
5 biji cili merah
6 biji cili padi
sedikit belacan
Cara2
1. Jerang 2 liter air bersama2 dengan 1 ketul dada ayam tadi. Tunggu hingga ayam masak. Masukkan pula udang bersama2 dengan kulitnya dan biarkan hingga udang masak. Angkat isi ayam & udang lalu toskan. Ketepikan & tunggu hingga ayam & udang sejuk.
2. Sementara itu.. dalam air rebusan ayam & udang tadi.. masukkan serai yg diketuk serta perencah laksa sarawak Hj. Manan tadi. Kacau rata.
3. Biar hingga kuah mendidih. Masukkan pula garam & santan***. Kacau sentiasa hingga kuah masak. Rasakan kuahnya biar secukup rasa. Tutupkan api.
4. Isi ayam rebus tadi disiat2kan halus2 & kopek kulit udang dan letakkan berasingan semasa menghidang.
5. Sediakan pula sambal dengan menumbuk semua bahan2 sambal.
Cara Menghidang Laksa Sarawak
1. Hidangkan meehun yg dicelur tadi bersama2 dengan isi ayam, isi udang, telur dadar yg dihiris, taugeh yg dicelur dan curahkan kuah laksa secukupnya.
2. Taburkan dengan daun ketumbar, sambal belacan & perahkan limau kasturi. Sedia utk dimakan.
*** Saya tambah sikit santan tadi dengan sedikit susu cair dan masuk juga 1/2 kiub ayam knorr walaupun sudah ada ayam.
pes iteww...(^-^)
No comments:
Post a Comment
komen anda dialu-alukan...tp jagalah sama hati yang membacanya ;)